© Copyright  Centar za elektronske medije i komunikacije

CENTAR ZA ELEKTRONSKE MEDIJE I KOMUNIKACIJE

Centar za elektronske medije i komunikacije (CEM) nije grupa „samoovlašćenih“ građana već grupa zabrinutih profesionalaca. Osnivači ovog centra su profesori univerziteta, novinari i medijski delatnici sa velikim iskustvom u oblasti elektronskih medija i telekomunikacija. O problemima medija u srpskoj javnost često se raspravlja nadugačko i naširoko, ali prečesto – bez navođenja činjenica. Upravo je traganje za činjenicama osnovni cilj delovanja CEM-a. Smisao delovanja CEM-a je ukazivanje na probleme koji postoje u srpskoj nacionalnoj regulativi i praksi u oblasti elektronskih medija i telekomunikacija.

Centar svoje delovanje organizuje u tri oblasti:

1) Rad na prikupljanju podataka o regulativi i praksi elektronskih medija i nadležnih organa u Srbiji. Nije nikakvo otkriće prosto saopštiti da je srpska regulativa u ovoj oblasti, najblaže rečeno, haotična i nedorečena, a praksa – neprofesionalna. Takođe, nije nikakva tajna da na rad regulatornih tela koje je u oblastima elektronskih medija i telekomunikacija osnovala Republika Srbije (ova tela poznata su po skraćenicama REM i RATEL) postoje ozbiljne zamerke.

2) Rad na prikupljanju podataka o slabo regulisanim elektronskim medijskim sadržajima (kao što su  internet portali) koji objavljuju video i tonske zapise i „informacije“, a imaju pretenziju da se javnosti predstave kao pouzdani elektronski mediji.

3) Rad na polju telekomunikacione informacione bezbednosti i zaštiti podataka o ličnosti. U eri eksplozije telekomunikacija i raznih vrsta „medija“ pojedinac je ostavljen na milost i nemilost ponekad haotičnom procesu „proizvodnje utisaka“. Integritet, pa i bezbednost, pojedinaca u ovom haosu često jeste ili može biti ugrožena. Nju ponekada ugrožavaju ne samo nesavesni mediji i korisnici telekomunikacionih usluga već i sama država.